Kom uit je kot... en ontdek Schilde!

Deze zomer zal bekend staan om zijn "staycation", om het ontdekken van je eigen omgeving. Dat hoeft niet alleen, maar ook niet met te veel. Een kleine, veilige bubbel is perfect goed.

 

Op vraag van de Cultuurdienst van de gemeente Schilde hebben we enkele van onze historische wandelingen aangepast. Want ook in Schilde valt veel te zien en te beleven. Je moet het willen zien of, en dat is belangrijker, weten te zien.

De voorbije jaren hebben wij al heel wat wandelingen en zelfs enkele fietstochten gemaakt. Twee van die wandelingen en één fietstocht hebben we nu zodanig aangepast dat je die individueel of met je eigen bubbel kan doen zonder een gids van Scilla.

 

De wandelingen:

- historische wandeling door de kern van Schilde, van de kerk naar de steenweg en weer terug

- de Kerkelei als voormalige winkelstraat

- de oudste graven op de begraafplaats van Schilde

- op kroegentocht door Schilde

 

De fietstochten:

- door en langs de beide dorpskernen over drie eeuwen bouwgeschiedenis in onze gemeente. Een tocht van net geen 20km waarvoor je 2 à 3 uur moet voorzien.

- korte fietstocht langs "de macadam", oorspronkelijk in elkaar gestoken ter ere van de inhuldiging van het nieuwe fietspad langs de Brasschaatsebaan. Deze tocht start op de parking van het gemeentehuis, maar er wordt in een lus gefietst en dus kan je eender waar op het traject aan je tocht beginnen.

 

 

Hoe?

Ofwel via een papieren gids, voorlopig enkel te verkrijgen via de Cultuurdienst van de gemeente Schilde. Van zodra ons Heemhuis weer publiek kan ontvangen, zijn ze ook beschikbaar bij Scilla zelf.

Ofwel via een app ("Actionbound" - gratis te downloaden én reclamevrij) op je telefoon of tablet. Daarna simpelweg de QR-code scannen. Zo heb je een digitale versie met routebeschrijving en enkele verhalen. Uiteraard met de nodige foto's bij. Vergelijkbaar met wat je in een museum ook vaak tegenkomt. Drie generaties Vekemans waren de geknipte personen om de verhalen in te spreken zodat het luisteren zelf al een belevenis is.

 

Veel plezier!

 

Historische wandeling door de kern van Schilde

PDF:

historische wandeling

Kerkelei als voormalige winkelstraat

Enkel als papieren versie te verkrijgen

PDF:

Kerkelei zomerwandeling

De oudste graven op de begraafplaats van Schilde

PDF:

Begraafplaats

Op kroegentocht door Schilde

PDF:

Historische Kroegentocht

Fietstocht bouwgeschiedenis

PDF:

fietsroute architectuur

Fietstocht macadam - vertrek Schilde

PDF:

fietsroute macadam

Fietstocht macadam - vertrek 's Gravenwezel

 

 

We hebben ook nog altijd:

Gazet van Antwerpen publiceerde een artikelenreeks "Coronawandeling door..." en neemt dan een stad, dorp of gehucht in de provincie Antwerpen onder de loupe. Aan het artikel over Schilde werkte Patrick mee.

Veel leesplezier!

 

https://www.gva.be/cnt/dmf20200503_04943131/